Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută

Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută
Publicat: 30/08/2012, 17:05
Actualizat: 05/07/2013, 12:16

Șeful Poliției Române, chestorul principal Petre Tobă, susține că decizia de reorganizare a Poliției Rurale a fost luată pentru că s-au înregistrat creșteri la numărul de infracțiuni, dar și pentru că au crescut cheltuielile în această zonă cu 24 la sută, transmite corespondentul Mediafax.

„Am făcut o analiză pe mai multe paliere. Pe de o parte am constatat că avem creșteri în situația operativă. Sunt creșteri de la 6 la sută per total, dar ajungem undeva la 47 la sută furturile de animale în mediul rural. Deci, avem o creștere a situației operative pe foarte mulți indicatori, avem o creștere a cheltuielilor atât pentru asigurarea mentenanței autospecialelor de patrulare, avem o creștere a consumului de carburant, avem o creștere și din punctul de vedere al cheltuielilor de personal.

Dacă aveam o creștere a cheltuielilor și rezultatele erau foarte bune, poate spuneam că este o soluție care trebuie în continuare susținută. Vă garantez că Poliția Rurală a fost susținută. O treime din promoția de ofițeri din 2011 a ajuns în mediul rural, promoția de agenți din 2011 aproape 95 la sută a ajuns în mediul rural. Toate celelalte resurse au fost dirijate cu prioritate în mediul rural. Din păcate, am înregistrat aceste creșteri, cred că este normal să iei niște măsuri de corecție”, a declarat Petre Tobă, joi, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

El a explicat că în urma reorganizării Poliției Rurale vor fi păstrate lucrurile pozitive, care funcționau în acel sistem.
„Păstrăm secțiile de poliție rurală care vor avea un rol de coordonare a patrulării, păstrăm în secțiile de poliție rurală acel compartiment de poliție judiciară tocmai pentru a putea soluționa cât mai eficient acele plângeri penale care vor fi depuse în mediul rural. Din ceea ce s-a făcut am păstrat ce era bun și am încercat să facem un pas înainte”, a menționat șeful Poliției Române.

Chestorul principal Petre Tobă a mai spus că a fost realizată o cercetare sociologică pentru a afla percepția populației din mediul rural despre Poliția Rurală, iar majoritatea celor intervievați consideră că actuala formă de organizare ar fi în defavoarea cetățeanului.

„Am beneficiat de o cercetare făcută de un institut de specialitate și a fost important pentru mine să văd percepția populației din mediul rural. Vă dau câteva cifre: 58 la sută din cetățenii din mediul rural consideră că actuala formă de organizare este în dezavantajul cetățeanului, 73 la sută dintre cetățenii au spus că timpul de reacție la sesizări a crescut la peste 20 de minute și chiar la o oră, 86 la sută au apreciat că un singur polițist la postul de poliție nu poate rezolva problemele comunități, 90 la sută din cei intervievați au precizat că doresc mai mulți polițiști la postul de poliție și că prezența și vizibilitatea acestora în localitate le conferă un sentiment de siguranță. Toate acestea corobate ne-au dus la decizia de a lua acestă măsură de eficientizare a conceptului în mediul rural”, a mai declarat șeful Poliției Române.

El a afirmat că în cele 10 luni de funcționare a Poliției Rurale în această formulă cheltuielile medii lunare generate de consumul de carburant, întreținerea autovehiculelor și gestionarea patrimoniului imobiliar au crescut cu 24 la sută față de aceeași perioadă de dinainte de înființarea Poliției Rurale.

Vechile posturi de Poliție care funcționau în mediul rural vor fi reînființate și vor funcționa din nou, din 1 septembrie, au anunțat, miercuri, oficialii Ministerului Administrației și Internelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer
×